1 Eylül 2015 Salı

Otomatik Portakal - Anthony Burgess

  Kitapyurdu sitesinden, içinde Otomatik Portakal'ın da bulunduğu verdiğim sipariş gelene kadar kitabın filmini izleyeyim diyerek girdim Alex'in hayatına. Gençlerin bir eğlence aracı olarak ölçüsüz şiddet kullandığı, polis güçlerinin eksik olduğu ve bu nedenle insanların geceleyin dışarıya çıkmaya bile korkar olduğu 1960'lı yıllardaki bir hayat... Eser o yıllarda bireylerin ne kadar özgür veya baskı altında olması gerektiğini ve bunun sonuçlarını sorguluyor.


  Filmde Alex'in de içinde bulunduğu o dünyayı izlerken midem bulansa da filmi genel olarak düşünecek olursak şu ana kadar izlediğim en başarılı roman-film uyarlamalarından biriydi.

Soldan ikincisi Alex. Evet, o bir lider.

  Otomatik Portakal okuduğum en rahatsız edici distopyalardan biriydi. Kitabın argolu bir dili var ve bu çoğu okuyucuyu rahatsız etse de benim için bir sorun etmedi. 3 kısımdan oluşan kitabı 3 güne bölerek okuyan biri olarak şunu söylemeliyim ki kitabın akıcı oluşu onu 1 günde bitirme zorunluluğunuzu getirmiyor. Hele ki bu kitap Otomatik Portakal ise. Kitapta yaşananları sindirebilmek adına kitabı başladığınız anda bitirmemenizi öneririm.

  Kitap ve Beethoven arasındaki ilişkiyi burada açıklamak yerine size sadece şunu söylüyorum: BU KİTABI OKUYUN! Okuyun ve o şekilde öğrenin.

Uyuyan kişi Alex. Duvarda asılı duran resim de Beethoven'a ait.


SPOİLER

Filmde Ludovico Tekniği sırasında Alex'e Ludwig Van'ın 9. senfonisi dinletilirken kitapta 5. senfoninin dinletildiği yazıyor (sayfa 100de).

Büyük ihtimalle yazım hatası çünkü altını çizmiş olduğum cümlede ''in the novel'' yani ''romanda'', Ludovico Tekniği'nde oynatılan filmde 9. senfoninin (Ninth Symphony) çaldığı yazıyor.
KAYNAK

Kafam karışmış bir şekilde spoiler sona erer.
SPOİLER SONU

 Yazar kitabı hakkında; Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna sistematik bir baskı uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum... demiştir.

Yazımı Beethoven ile bitirmek istiyor ve bol kitaplı günler diliyorum :)

4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. yorum için teşekkürler en kısa zamanda kitabı edinip okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım kitabı okurken sen de keyif alırsın :))

      Sil
  3. ne zaman okuduğumu bile bilmediğim ama deli gibi tekrar okumak istediğim kitaplardan biri..:D

    YanıtlaSil